Informatie mondmaskers

Welke mondkapjes tegen coronavirus zijn er en wat is de gebruikswijze?

We leven momenteel in een tijd waarin de vraag naar mondkapjes in een korte tijd sterk is gegroeid. Helaas heeft dit een vrij ingrijpende oorzaak; het Coronavirus. Wereldwijd teistert de ziekte covid-19 momenteel een gigantische groep mensen. Er wordt alles aan gedaan om de verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Het ene land is in een nog striktere lockdown dan de ander. Zo mogen mensen in sommige landen zelfs helemaal de deur niet meer uit zonder goede reden. Veel verder dan een bezoekje aan de supermarkt komt men niet.

Gelukkig is het lang niet overal zo erg. Je mag nog wel naar buiten, maar met enkele strikte regels. Niet in groepen en het liefst op 1,5 meter afstand. Ook de mondmaskers spelen hierbij een specifieke rol. Ze vormen een manier van bescherming tegen de verspreiding. Maar welke mondkapjes tegen het Coronavirus zijn er nu eigenlijk?

De verschillende mondkapjes tegen coronavirus
Er zijn verschillende mondkapjes verkrijgbaar in verband met de strijd tegen het Coronavirus. Het gaat dan om de volgende opties:

1. 3M 9501 + KN95 Beschermend mondmasker
Dit Chinese mondkapje werkt door middel van een elektrostatisch filterkatoen. Gelijkwaardig aan de Europese FFP2-standaard is dit een effectieve vorm van bescherming. Dankzij de verstelbare neusklem is deze volledig aan te passen naar de juiste vorm.

2. 3M Aura 9230+ FFP2 Mondkapje
Een innovatief mondkapje dat voldoet aan de eisen van een volwaardige FFP2-bescherming. Dankzij de nieuwste filtertechnologie biedt het comfort, zodat het voor langere tijden achter elkaar gedragen kan worden. Inclusief lage ademweerstand voor een vlotte ademhaling.

3. Disposable mondkapjes (3 laags) GB/T32610
Een 3 laags mondkapje dat vocht uit de adem absorbeert, bacteriën en ziektekiemen filtert en de blootstelling aan verschillende vloeistoffen vermindert. Al met al een bekwame bescherming die zorgt voor een onbezorgde ademhaling. Het beschermt anderen van uitstoot van micro droplets tijdens het praten. Dit wordt gebruikt voor civiele doeleinden.

4. Honeywell H91OV Plus met ventiel KN95 mondkapje
Ook dit mondkapje voldoet aan een vergelijkbare standaard als de FFP2. Een extra ademhalingsventiel en de elastische oorbandjes maken van dit mondkapje een hoogwaardig product. Bovendien is er zorg voor extra comfort, dankzij een extra neuskussen.

5. KN95 5-laags Beschermd mondmasker
5 verschillende lagen elektrostatisch filterkatoen zorgen voor een goede bescherming in combinatie met sterk comfort. Er is verminderde uitademingsweerstand en een filterrendement van meer dan 95%. Ook deze optie komt met verstelbare neusklem.

6. Herwasbare mondmaskers
Tot slot hebben wij ook de herwasbare mondkapje waarbij u PM2.5 filters los kunt aanschaffen. Deze herwasbare katoenen mondmaskers kunnen de wasmachine in en vervolgens kunt u de PM2.5 filters wekelijks vervangen. De filter met het ademhalingsventiel kan tot 95% filteren. De filters hebben een compactere laag dan alle KN95 maskers en zijn uiterst effectief tegen vervelende stoffen of microdeeltjes.

Juiste gebruikswijze mondkapjes
Simpelweg het dragen van een mondkapje is niet voldoende. De World Health Organization (WHO) sprak al eerder over het feit dat veel mensen een verkeerde gebruikswijze hanteren. De juiste gebruikswijze, voor optimale efficiëntie, is als volgt:

  • Bedek de neus, mond en kin: Alle drie de gedeeltes zijn vatbaar voor zowel het overdragen als het ontvangen van virussen. Ze moeten adequaat en consistent bedekt worden.
  • Raak voorkant masker niet aan: Wanneer het masker weer moet worden afgezet, doe je dit via de elastieken achter je oren. De voorkant is niet schoon meer en moet dus qua aanraking het liefst zoveel mogelijk vermeden worden.
  • Hergebruik maskers niet: Maskers die niet voor hergebruik bedoeld zijn, moet je ook nooit hergebruiken. Het kans op ongewenste stofjes is te groot. Gooi maskers voor eenmalig gebruik ook echt weg na ze één keer gebruikt te hebben.
  • Was je handen: Zowel voor, na als tijdens het gebruik van een mondmasker is het aan te raden om je handen te wassen. Je voorkomt daarmee zoveel mogelijk dat je toch besmet raakt.

De Wereldgezondheidsorganisatie kwam met deze richtlijnen op de proppen, omdat er veelvuldig foutief gebruik werd gemaakt van mondkapjes en mondmaskers. Daardoor was de werking geminimaliseerd en werkte het soms zelfs averechts.

De verkoop van mondkapjes
De verkoop van mondkapjes is zoals gezegd drastisch toegenomen. In sommige landen is het dragen van mondkapjes ook tijdelijk verplicht geworden. Iedereen die naar buiten gaat, moet een vorm van mondbescherming dragen.

Daarom is het nu ook mogelijk om zelf een mondkapje te bestellen. Klik hier voor een overzicht van de beschikbare mondkapjes op dit moment.

Helpt een mondkapje dragen tegen het coronavirus?
Een lopende discussie is nog altijd dat het voor sommige mensen niet duidelijk bewezen is of mondkapjes nu wel of geen zin hebben. Maar zoals gezegd, begint het in steeds meer landen langzaam maar zeker verplicht te worden om de mondkapjes te dragen. En dit is natuurlijk niet zonder reden.

Het komt erop neer dat er twee manieren zijn waarop het gebruik van een mondkapje de verspreiding van het virus onderdrukt. Enerzijds beschermt het je natuurlijk tegen ziektekiemen en vochtdruppels die covid-19 met zich meedragen. Maar anderzijds zorgt een algemene bescherming door mondkapjes er ook voor dat mensen die het virus meedragen het minder snel verspreiden. De geïnfecteerde mensen dragen dan ook een mondmasker, waardoor er überhaupt minder virusdeeltjes in de lucht rondwaren. Het effect van het dragen van een mondmasker is dan ook tweeledig.

Wanneer genoeg mensen een mondkapje dragen, blijft de verspreiding van het virus steeds verder inperken. Het is een stap in de goede richting om met z’n allen uit deze coronacrisis te komen. De enige manier om covid-19 op de lange termijn echt te verslaan, is door ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk maatregelen neemt. Het dagelijks dragen van een mondkapje is dan een mooi begin. Het wordt niet voor niets door vele regeringen in Europa en daarbuiten verplicht. Dankzij het grote aanbod aan verschillende, bekwame mondmaskers is de kans groot dat er een tussen zit die ook voor jou comfortabel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *